Energieverbruik en -besparing

Energie besparen begint altijd met inzicht krijgen in uw energieverbruik. Uw jaarafrekening kan u dit inzicht geven. Er zijn veel voorbeelden waarbij bedrijven en particulieren met een kleine inspanning toch een grote energiewinst kunnen behalen. Bijvoorbeeld door isolatie, het vervangen van verlichting of het goed instellen van de verwarming en/of koeling. Voor woningeigenaren is er subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen.

Wat is uw energieverbruik?

De energiebesparende maatregelen die u met uw bedrijf volgens de Wet milieubeheer (Wm) moet nemen, hangen samen met uw jaarlijkse energieverbruik.

  • Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die u binnen vijf jaar kunt terugverdienen. U voldoet aan deze verplichting als u de maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst heeft genomen.
  • Is er geen Erkende Maatregelenlijst voor uw bedrijfstak beschikbaar en verbruikt uw bedrijf meer dan 200.000 kWh aan elektriciteit en/of 75.000 m3 aardgas per jaar? Dan kunnen wij u verplichten om een energiebesparingsonderzoek te laten uitvoeren. Daarmee stelt u zelf een uitvoeringsplan op voor de maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Hoe krijgt u inzicht in energieverbruik?

Energie besparen begint altijd met inzicht in uw energieverbruik. Dit inzicht krijgt u door naar uw jaarafrekening te kijken. Deze kunt u opvragen bij uw energieleverancier. Ook kunt u diverse tools inzetten om meer inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

Milieubarometer

Met de Milieubarometer ziet u in één oogopslag waar hoe uw bedrijf beter met energieverbruik kan omgaan. Dit monitoringsinstrument maakt de milieuscore, CO2-footprint en milieukosten van uw bedrijf eenvoudig en snel zichtbaar. Zorginstellingen kunnen gebruikmaken van de Milieuthermometer.

Energieke Regio

Via Energieke Regio kunt u een (kosteloos) oriënterend intakegesprek aanvragen. In dit gesprek worden uw behoeftes besproken op het gebied van verduurzamingsadvies. Het geeft u snel inzicht in de eerste stappen die u kunt zetten op het gebied van energiebesparing.