25 jaar na de vuurwerkramp: daarom bestaat de Omgevingsdienst

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. Op 13 mei 2000 ontplofte een grote vuurwerkopslag in de woonwijk Roombeek. 23 mensen kwamen om het leven, bijna 1.000 mensen raakten gewond en honderden huizen werden verwoest.

Aanscherpen van veiligheids- en milieubeleid

Deze ramp vormde een pijnlijke wake-up call voor Nederland. Het toonde aan hoe kwetsbaar de leefomgeving kan zijn als toezicht en regelgeving tekortschieten. Het veiligheids- en milieubeleid in Nederland moest bijgesteld worden. De ramp in Enschede was niet de enige aanleiding voor het aanscherpen van het beleid. De cafébrand in Volendam (2001) en later de brand bij een chemiebedrijf in Moerdijk (2011) benadrukten de noodzaak van een strengere aanpak van milieutaken.

De komst van de omgevingsdiensten

Gemeenten en provincie waren onvoldoende ingericht om de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken) uit te kunnen voeren. Dit leidde tot de oprichting van de omgevingsdiensten; gespecialiseerde instanties die zich richten op milieuvergunningverlening, toezicht en handhaving.

Omgevingsdienst Veluwe

Sinds 2013 werkt Omgevingsdienst Veluwe in opdracht van gemeenten en de provincie Gelderland aan een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Wij controleren of bedrijven en organisaties voldoen aan wet- en regelgeving rondom milieuveiligheid en grijpen in waar nodig om een incident als de vuurwerkramp in de toekomst te voorkomen.

Leren van het verleden

We zijn trots dat we al ruim 12 jaar ons betekenisvolle werk kunnen uitvoeren en nog steeds zetten we ons iedere dag in voor een veilige en gezonde leefomgeving. De lessen uit het verleden houden ons scherp. Ze herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om alert te blijven, samen te werken en te investeren in kennis en kwaliteit.

Gerelateerd

Organisaties verplicht tot rapportage werkgebonden verkeer

Sinds 1 juli 2024 moeten bedrijven met 100 of meer werknemers rapporteren over hoe hun werknemers naar het werk komen. Dit geldt voor zowel zakelijk- als woon-werkverkeer. Dit heet de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe) gaat vanaf juli 2025 controleren of de 220 bedrijven in onze regio aan deze verplichting voldoen.

Samen sterk voor een veilig buitengebied in Heerde

ODVeluwe heeft samen met gemeente Heerde en verschillende partners een intentieverklaring ondertekend voor het veilig en leefbaar houden van het buitengebied.